Η σημασία του να μοιραζόμαστε χώρο για χορό

Η σημασία του να μοιραζόμαστε χώρο για χορό

Το περιοδικό χορού Springback Magazine ζήτησε από τους συντάκτες του να μοιραστούν τις σκέψεις τους για το χορό στη συνθήκη κοινωνικής απόστασης που βιώνουμε. Η Στέλλα Μαστοροστέριου γράφει για τη σημασία του να μοιραζόμαστε κοινό χώρο για χορό!

 

‘Ως δασκάλα χορού, συνήθιζα να περνάω το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μου σε ένα μεγάλο και ζωντανό στούντιο, συναντώντας δεκάδες ανθρώπους κάθε μέρα. Συνηθισμένη να αναλαμβάνω πολλαπλούς ρόλους και να κάνω πολλές δουλειές ταυτόχρονα – όπως οι περισσότεροι χορευτές – ο χρόνος (ή η έλλειψη του) ήταν το μεγάλο ζήτημα. Αυτό ήταν πριν. Τώρα, περιορισμένη στο ήσυχο σπίτι μου, ο χρόνος είναι άφθονος, και καθώς οι μέρες περνούν, αναγνωρίζω όλο και περισσότερο την σημασία του να μοιραζόμαστε κοινό χώρο.

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν μετατοπίσει τους χορευτές από τη συνηθισμένη καθημερινότητα τους: από το να μοιράζονται μεγάλους χώρους για πρόβες, μαθήματα και παραστάσεις στην ατομική εξάσκηση στο σπίτι. Ο μόνος χώρος που μπορούμε να μοιραστούμε είναι στο διαδίκτυο – ένας εικονικός χώρος. Οι χορευτές είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι στη σωματική επαφή, καθώς το να αγγίζεις και να αγγίζεσαι είναι μέρος της πρακτικής μας. Και η διαδικτυακή επικοινωνία δεν έχει καταφέρει να αντικαταστήσει την αίσθηση και την ανταλλαγή που προσφέρει το άγγιγμα.

Η σωματική εγγύτητα είναι ζωτικής σημασία για την τέχνη του χορού και αναρωτιέμαι πώς αυτή η μετατόπιση θα επηρεάσει τα σώματα όλων μας, χορευτών και μη: όχι μόνο η απόσταση από άλλα σώματα, αλλά και η στέρηση των μεγάλων χώρων για να κινηθούμε μαζί.’

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το editorial με όλες τις διαφορετικές προσεγγίσεις για το χορό στη διάρκεια της καραντίνας στο Springback Magazine.