7 πράγματα που μάθαμε χορεύοντας στην καραντίνα

7 πράγματα που μάθαμε χορεύοντας στην καραντίνα

Μετά από δύο μήνες, επιστρέφουμε σταδιακά και προσεκτικά στις αίθουσες χορού. Μπορεί αυτούς τους δύο μήνες να μην βρεθήκαμε στη σχολή χορού, να μην χορέψαμε μαζί, συντονίζοντας τις κινήσεις και τους παλμούς της καρδιάς μας στον ίδιο χώρο. Ήταν όμως δύο μήνες ‘χαμένοι’; Ή μια ευκαιρία για να ξαναανακαλύψουμε το χορό, από μια άλλη οπτική;  Σίγουρα χαιρόμαστε που η δύσκολη αυτή περίοδος τελειώνει, αλλά επιλέγουμε να επικεντρώσουμε στα θετικά και να δούμε τα πράγματα που μάθαμε χορεύοντας στην καραντίνα!

 

Παντού μπορείς να χορέψεις

Όλοι χτυπήσαμε σε κάποιο έπιπλο / φωτιστικό / φυτό πάνω στη φόρα της κίνησης, συνειδητοποιήσαμε ότι η καρέκλα του γραφείου δεν είναι η πιο σταθερή μπάρα μπαλέτου και ‘πιάσαμε’ τους συγκατοίκους και τα κατοικίδια μας να μας κοιτάνε περίεργα. Αλλά όσο περιορισμένος κι αν ήταν ο χώρος μας, καταφέραμε να χορέψουμε! Ναι, είναι ωραίο να έχεις πολύ χώρο, αλλά στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεσαι για αν χορέψεις, είναι το σώμα σου και η θέληση να το κάνεις.

 

Να βρίσκουμε το εσωτερικό μας κίνητρο

Καθώς πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες διακόπηκαν απότομα, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την έννοια του προγράμματος και της ρουτίνας άλλαξε. Όταν τίποτα δεν είναι ‘υποχρεωτικό’, μπορείς να ακούσεις πιο καθαρά εκείνη τη μικρή φωνή μέσα σου που σου λέει ποια είναι τα πράγματα που πραγματικά θέλεις να κάνεις και γιατί.

 

Να παίρνουμε το χρόνο μας για αυτό-παρατήρηση και διορθώσεις

Μέσα στο μάθημα, με την ταχύτητα και τις εναλλαγές των συνδυασμών και των ασκήσεων, συχνά δεν είναι εύκολο να πάρεις το χρόνο σου και να επικεντρώσεις στα σημεία που σε δυσκολεύουν. Χωρίς το ωράριο και τη ροή του μαθήματος, αλλά και χωρίς το εξωτερικό μάτι του δασκάλου για να μας διορθώσει, δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για να καλλιεργήσουμε την ικανότητα αυτοπαρατήρησης, να επιβραδύνουμε και να δουλέψουμε τις λεπτομέρειες με το δικό μας ρυθμό.

 

Να αυτοσχεδιάζουμε

Ανακαλύψαμε την  ελευθερία, τη δημιουργικότητα και τις εκφραστικές δυνατότητες του να χορεύεις χωρίς να ακολουθείς καθορισμένα μοτίβα και κινήσεις. Ο αυτοσχεδιασμός είναι ζωτικό κομμάτι της χορευτικής διαδικασίας, που μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χώρο και σε οποιαδήποτε συνθήκη!

 

Να ξεκουραζόμαστε

Ίσως από τα πιο πολύτιμα πράγματα που μας έμαθε η καραντίνα: τη σημασία του να επιτρέπουμε στον εαυτό μας την ξεκούραση… Μέσα στην καθημερινότητα υποβάλλουμε το σώμα μας σε έντονες καταπονήσεις – μαθήματα, δουλειά, υποχρεώσεις και έλλειψη ύπνου. Όταν επιστρέψουμε ξανά στους ρυθμούς μας, ας μην ξεχάσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην ξεκούραση και στη φροντίδα του εαυτού μας.

 

Η μουσική θεραπεύει την ψυχή

Η μουσική έχει τη μαγική ικανότητα να γεμίζει χρώμα και ενέργεια τις βαρετές μέρες στο σπίτι… Το να χορεύουμε με τις αγαπημένες μας μουσικές, αλλά και να ανακαλύπτουμε καινούριες ήταν από τα πιο ευχάριστα και αγχολυτικά κομμάτια της καραντίνας!

 

Δεν είναι το ίδιο

Όσο και να θέλουμε να επικεντρώσουμε στα θετικά και τώρα που σιγά-σιγά η καραντίνα τελειώνει και επιστρέφουμε με προσοχή στις αίθουσες, μπορούμε να το παραδεχτούμε: δεν είναι το ίδιο! Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αίσθηση του μαθήματος, με την ενέργεια, την πρόκληση, τα χαμογελαστά πρόσωπα, την κούραση, τον ιδρώτα, τις απογοητεύσεις και τις κατακτήσεις και όλα τα υπόλοιπα που αποκτούν νόημα μέσα από την κοινή εμπειρία…

 

Ας συναντηθούμε λοιπόν ξανά στις αίθουσες χορού και ας φέρουμε μαζί μας όσα μάθαμε χορεύοντας στην καραντίνα!