Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Δύο ταινίες χορού

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Δύο ταινίες χορού

Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιείται και φέτος διαδικτυακά. Στο πρόγραμμά του ξεχωρίσαμε δύο ταινίες για το χορό, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν μέχρι τις 14 Μαρτίου και είναι κατάλληλες και για παιδιά.

 

Το γαλλικό ντοκιμαντέρ ‘Μικρές Μπαλαρίνες’ το είχαμε παρακολουθήσει πρόσφατα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους – να μια καλή ευκαιρία να το ξαναδούμε! Η ταινία εστιάζει στον κόσμο του παιδικού μπαλέτου, στις δυσκολίες αλλά και στην ομορφιά του. 

 

Η Ida, η Olympe, η Jeanne και η Marie χορεύουν στους ήχους μουσικής για πιάνο, συμφωνικής μουσικής, σύγχρονων κομματιών. Χορεύουν σε αίθουσες σχολών μπαλέτου, στους δρόμους, ακόμη και στα υπνοδωμάτιά τους. Είναι μεταξύ 6 και 11 ετών. Αγαπιούνται πολύ, κινηματογραφούν τον εαυτό τους, συγκρίνονται μεταξύ τους και αλληλοϋποστηρίζονται. Βέβαια κάποιες φορές, εκνευρίζουν η μία την άλλη, γίνονται ζηλιάρες και απορριπτικές απέναντι στις φίλες τους. Πώς είναι για ένα μικρό κορίτσι να μεγαλώνει μέσα στον απαιτητικό και ανταγωνιστικό κόσμο;

 

Η ταινία ‘Μαθήματα χορού’ είναι γυρισμένη στη Δανία και ακολουθεί μια μικρή χορεύτρια γεωργιανών χορών, η οποία παράλληλα δουλεύει με μια ομάδα χορού παιδιών με αναπηρία. Εκτός από την ομορφιά των χορών της Γεωργίας, το ντοκιμαντέρ θίγει και το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της συμπεριληπτικότητας στον χορό.

 

Η Τίκα είναι δέκα ετών. Το μεγαλύτερο πάθος της είναι οι παραδοσιακοί χοροί της Γεωργίας. Έχει υποσχεθεί σε μια ομάδα παιδιών με αναπηρία να προετοιμαστούν για μια ανοιχτή εκδήλωση. Κάθε μέρα μετά το σχολείο, η Τίκα τούς μαθαίνει να χορεύουν. Θέλει να τους βοηθήσει ν’ αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να νιώσουν κι αυτοί εξίσου χαρούμενοι με την ίδια κάθε φορά που χορεύουν. Μόνο που δυσκολεύονται να μάθουν τα βήματα. Η Τίκα αρχίζει να αμφιβάλλει για τον εαυτό της. Θα τα καταφέρει;

 

Βρείτε εδώ τον σύνδεσμο προβολής για τις Μικρές Μπαλαρίνες.

Βρείτε εδώ τον σύνδεσμο προβολής για τα Μαθήματα Χορού.

Εσείς ποιες άλλες ταινίες θα δείτε φέτος;