Ξεκινώντας χορό ως ενήλικας

Ξεκινώντας χορό ως ενήλικας

Το να ξεκινήσει κανείς χορό ως ενήλικας, χωρίς να έχει ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν, μπορεί σε κάποιους να φαίνεται ασύλληπτο, πολύ δύσκολο, ακατόρθωτο… Κι όμως δεν είναι – και σίγουρα δεν χρειάζεται να περιμένεις κάποιο ‘σημάδι’ για να ξεκινήσεις!

Πολύ συχνά δεχόμαστε ερωτήσεις από ενήλικες που αγαπούν το χορό αλλά διστάζουν να ξεκινήσουν. Απαντήσαμε λοιπόν στις πιο συνηθισμένες από αυτές.

 

Θα πρέπει να κάνω μάθημα στα παιδικά τμήματα;

Όχι βέβαια! Εξάλλου ο τρόπος που διδάσκεται ο χορός στα παιδιά είναι πολύ διαφορετικός από τον τρόπο που διδάσκονται οι ενήλικες. Πλέον πολλές σχολές προσφέρουν μαθήματα ενηλίκων αρχαρίων σε διαφορετικά είδη χορού, καθώς όλο και περισσότεροι ενήλικες αποζητούν να ασχοληθούν με το χορό. Αναζήτησε ένα αντίστοιχο μάθημα και δοκίμασε το!

 

Πώς είναι ένα μάθημα μπαλέτου;

Ένα μάθημα μπαλέτου ξεκινάει πάντα με ζέσταμα και ασκήσεις στη μπάρα. Οι ασκήσεις στη μπάρα καταλαμβάνουν  περίπου τη μισή διάρκεια του μαθήματος. Εδώ μαθαίνουμε τα βασικά βήματα του μπαλέτου, τα οποία θα συναντήσουμε στη συνέχεια και στις ασκήσεις στο κέντρο. Η χρήση της μπάρας μας βοηθάει να επικεντρώσουμε στη σωστή στάση του σώματος.

Στο δεύτερο μισό του μαθήματος προχωράμε στις ασκήσεις στο κέντρο –δηλαδή τοποθετούμαστε στο χώρο με πρόσωπο στον καθρέφτη. Εδώ ξανασυναντάμε κάποια από τα βήματα της μπάρας, αλλά προχωράμε και σε πιο χορευτικά βήματα με μετακίνηση στο χώρο, μικρά άλματα, στροφές κλπ. Σταδιακά αυξάνεται η δυσκολία και η ταχύτητα των ασκήσεων.

 

Πώς είναι ένα μάθημα σύγχρονου;

Κάθε μάθημα σύγχρονου χορού είναι διαφορετικό, ανάλογα με το δάσκαλο που το διδάσκει, αλλά υπάρχουν κάποιες κοινές βασικές αρχές και μέθοδοι διδασκαλίας. Ένα μάθημα ξεκινάει πάντα με ζέσταμα, που μπορεί να γίνει στο πάτωμα ή όρθιοι και προχωράει με ασκήσεις, μικρές κινητικές φράσεις και μεγαλύτερους χορευτικούς συνδυασμούς. Μερικά από τα θέματα που μας απασχολούν σε ένα μάθημα σύγχρονου είναι η χρήση της βαρύτητας, η διαδοχικότητα και η οργανικότητα στην κίνηση, η εναλλαγή δυναμικών και ταχυτήτων, η σωστή χρήση του σώματός μας ώστε να χορεύουμε με ασφάλεια.

 

Πρέπει να έχω κάνει μπαλέτο για να ξεκινήσω σύγχρονο;

Όχι, πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά είδη χορού. Φυσικά, η εμπειρία σε οποιοδήποτε είδος χορού ή και άλλης σωματικής πρακτικής μπορεί να είναι βοηθητική σε ένα άλλο είδος χορού. Αν κάποιος έχει κάνει μπαλέτο θα του είναι ίσως πιο εύκολο να προσαρμοστεί σε ένα μάθημα σύγχρονου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιος που δεν έχει κάνει κλασικό δεν μπορεί να ξεκινήσει με κάποιο άλλο είδος χορού.

 

Μπορώ να ξεκινήσω στη μέση της χρονιάς ή να περιμένω το Σεπτέμβρη;

Να ξεκινήσεις τώρα! Σίγουρα δεν είναι απλό να προσαρμοστείς σε ένα τμήμα που έχει ήδη ξεκινήσει, είναι όμως απολύτως εφικτό, αρκεί να το θέλεις. Εφόσον έχεις αποφασίσει ότι σου αρέσει ο χορός, μη το αναβάλλεις –δοκίμασε ένα μάθημα τώρα. Κι έτσι το Σεπτέμβρη θα έχεις ήδη μια εμπειρία!

 

Οι υπόλοιποι θα είναι πολύ πιο προχωρημένοι από μένα;

Σε ένα μάθημα χορού συνήθως δεν είναι όλοι οι μαθητές στο ίδιο επίπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν όλοι εξίσου να παρακολουθήσουν το μάθημα. Στα μαθήματα αρχαρίων συνήθως υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν ξανακάνει ποτέ χορό, κάποιοι που έχουν κάνει λίγο, κάποιοι που έχουν κάνει παλιότερα και ξαναξεκινούν τώρα… Αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεται να σε απασχολεί –ούτως ή άλλως ο καθένας κάνει το μάθημα για τον εαυτό του και για τη δική του προσωπική ευχαρίστηση!

 

Τι πρέπει να φορέσω;

Για το μάθημα του σύγχρονου, άνετα, μαλακά ρούχα (π.χ. φόρμα και t-shirt) και ένα ζευγάρι κάλτσες. Είναι καλό να έχεις μαζί σου και μια μακρυμάνικη μπλούζα ή ζακέτα.

Για το μάθημα του μπαλέτου είναι καλό να αποφύγεις τα φαρδιά ρούχα. Μπορείς αρχικά να φορέσεις κολάν. Στη συνέχεια αν αποφασίσεις να συνεχίσεις τα μαθήματα είναι καλό να προμηθευτείς κατάλληλο κορμάκι, καλσόν και πάνινα παπουτσάκια μπαλέτου (για τις γυναίκες) / κολάν μακρύ ή κοντό, λευκό t-shirt και πάνινα παπουτσάκια μπαλέτου (για τους άντρες).

Αν έχετε άλλες απορίες σχετικά με την ενδυμασία, ρωτήστε το δάσκαλο ή τη δασκάλα σας!

 

Είναι δύσκολο… Σίγουρα μπορώ να το κάνω;

Καθετί που μας είναι άγνωστο είναι δύσκολο στην αρχή… Αρχικά μπορεί οι ασκήσεις και οι χορογραφίες να σου φανούν δύσκολες ή πολύ γρήγορες ή να δυσκολεύεσαι να τις θυμάσαι… Ή μπορεί να νιώσεις ότι δεν έχεις αρκετή ευλυγισία ή αρκετή μυϊκή δύναμη. Είναι απολύτως φυσιολογικό: όλα αυτά είναι πράγματα που βελτιώνονται με το χρόνο και με την εξάσκηση. Ακόμα και οι αρτιότεροι χορευτές ήταν κάποτε σ’ αυτό το σημείο! Να θυμάσαι ότι όσο περισσότερο κάνεις χορό, τόσο το σώμα σου θα συνηθίζει και θα μπορείς να χορεύεις όλο και καλύτερα. Μην απογοητεύεσαι λοιπόν, από το πρώτο μάθημα και δώσε στον εαυτό σου το χρόνο που χρειάζεται!

Επίσης, μίλησε με το δάσκαλο ή τη δασκάλα σου μετά το μάθημα –σίγουρα θα έχει κάποια συμβουλή να σου δώσει για να σε βοηθήσει να προχωρήσεις!

 

Έχω κάνει λίγο χορό. Μήπως να πάω στο πιο προχωρημένο τμήμα;

Η συμβουλή μας είναι να δοκιμάσεις το κάθε μάθημα και να αποφασίσεις σε ποιο νιώθεις καλύτερα. Το κατάλληλο μάθημα είναι αυτό όπου νιώθεις ότι μαθαίνεις καινούρια πράγματα και βελτιώνεις όσα ήδη ξέρεις, χωρίς όμως να συναντάς υπερβολική δυσκολία ή να ξεπερνάς τα όρια του σώματός σου. Ο χορός είναι μια μακρόχρονη διαδικασία –δεν χρειάζεται βιασύνη! Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις το δάσκαλο ή τη δασκάλα σου –με την εμπειρία και την αντικειμενική του ματιά θα μπορέσει να σε συμβουλέψει κατάλληλα!

 

Θα μπορέσω να γίνω επαγγελματίας χορευτής ή δάσκαλος/δασκάλα χορού;

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να σου δώσει την απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση, καθώς οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι πολλοί και πολύ απρόβλεπτοι.

Η συμβουλή μας είναι, αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με το χορό να το κάνεις επειδή πραγματικά απολαμβάνεις τα μαθήματα και όχι επειδή επιδιώκεις μια καριέρα. Η σκληρή δουλειά και η επιμονή μπορεί να σε οδηγήσει εκεί… αλλά μπορεί και όχι. Είναι λοιπόν καλό να απολαμβάνεις κάθε στιγμή της χορευτικής διαδικασίας και να μην βιάζεσαι για γρήγορα αποτελέσματα. Και αντίστροφα, να μην απογοητεύεσαι από δυσκολίες, κριτικές και αποτυχίες. Είναι όλα μέρος της διαδικασίας.

 

Αναζητήστε λοιπόν ένα μάθημα αρχαρίων και δοκιμάστε το σήμερα! Θα χαρούμε να ακούσουμε την εμπειρία σας και να απαντήσουμε σε άλλες ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.

Καλή αρχή!