Πώς να κάνεις το καλύτερο μάθημα χορού που μπορείς

Πώς να κάνεις το καλύτερο μάθημα χορού που μπορείς

Μπαλέτο, σύγχρονο ή όποιο άλλο είδος χορού και αν έχεις επιλέξει, το να πηγαίνεις απλά στα μαθήματα δεν είναι αρκετό. Δες τι μπορείς να κάνεις πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του μαθήματος –για να ευχαριστηθείς περισσότερο το μάθημα, αλλά και να αποκομίσεις όσα περισσότερα μπορείς από αυτό!

 

18 συμβουλές για να πάρεις όσο περισσότερα μπορείς από τα μαθήματα χορού που παρακολουθείς!

 

Πριν το μάθημα

  1. Φτάσε στην ώρα σου!

Είναι καλό να φτάνεις στη σχολή χορού τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν την ώρα που ξεκινάει το μάθημά σου. Έτσι θα έχεις όλο το χρόνο που χρειάζεσαι για να ετοιμαστείς, να κάνεις ένα σύντομο ζέσταμα και να μπεις στην αίθουσα με καθαρό μυαλό.

Συμβουλή: Αν αργήσεις, ετοιμάσου γρήγορα και μπες στην αίθουσα όσο πιο ήσυχα μπορείς, αφού πάρεις το ΟΚ από το δάσκαλο. Μην διακόπτεις το μάθημα για να δικαιολογηθείς –μίλησε στο δάσκαλο στο τέλος του μαθήματος και εξήγησε του γιατί άργησες.

 

  1. Φάε κάτι ελαφρύ.

Είναι εξίσου δυσάρεστο να χορεύεις με γεμάτο αλλά και με άδειο στομάχι. Είναι καλό το τελευταίο μεγάλο γεύμα να είναι τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν το μάθημα. Μισή ώρα πριν το μάθημα μπορείς να φας ένα μικρό σνακ που θα σου δώσει ενέργεια και θα σε βοηθήσει να μείνεις συγκεντρωμένος/η την ώρα που χορεύεις –φρούτο, γιαούρτι, ξηροί καρποί, μπάρα δημητριακών είναι μερικές καλές επιλογές.

 

  1. Φρόντισε να έχεις μαζί σου ότι χρειάζεσαι για το μάθημα.

Αν ξέρεις ότι έχεις μπροστά σου μια γεμάτη μέρα, φρόντισε να ετοιμάσεις την τσάντα του χορού από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να μην ψάχνεις την τελευταία στιγμή τα πράγματα που χρειάζεσαι, αλλά και να μην συνειδητοποιήσεις πολύ αργά ότι ξέχασες τη φόρμα ή τα παπουτσάκια του μπαλέτου.

 

  1. Μάζεψε τα μαλλιά σου!

Αν έχεις μακριά μαλλιά, φρόντισε να είναι χτενισμένα έτσι ώστε να μην σε εμποδίζουν και σε απασχολούν την ώρα του μαθήματος. Για το μάθημα του μπαλέτου μάζεψέ τα κότσο και για το σύγχρονο αλογοουρά ή πλεξούδα.

 

  1. Πιες νερό!

Ξεκίνησε το μάθημά σου ενυδατωμένος/η, για να αποφύγεις την κούραση λόγω αφυδάτωσης την ώρα που χορεύεις.

 

Την ώρα του μαθήματος

  1. Συγκεντρώσου!

Μην σκέφτεσαι τίποτε άλλο την ώρα του μαθήματος –συγκεντρώσου στον εαυτό σου, στο σώμα σου και στο μάθημα. Οι δουλειές, τα σχέδια, τα προβλήματα κλπ. μπορούν να περιμένουν.

Συμβουλή: Μην παίρνεις το τηλέφωνό σου μέσα στην αίθουσα.

 

  1. Μάρκαρε τις ασκήσεις.

Όσο ο δάσκαλος/η δασκάλα δείχνει έναν συνδυασμό, μάρκαρέ τον μαζί του. Αυτό θα σε βοηθήσει να μείνεις συγκεντρωμένος/η, να καταλάβεις και να θυμάσαι καλύτερα την άσκηση.

 

  1. Άκου τις διορθώσεις.

Δώσε σημασία σε όλες τις διορθώσεις και τις παρατηρήσεις που κάνει ο δάσκαλος/η δασκάλα σου -αυτές που απευθύνονται σε σένα αλλά και αυτές που απευθύνονται σε άλλους και σκέψου πώς μπορείς να επωφεληθείς.

 

  1. Ρώτα αν έχεις απορία.

Συχνά διστάζουμε να ρωτήσουμε –από φόβο να μην καθυστερήσουμε το μάθημα, ή να μην θεωρηθεί ‘χαζή’ η απορία μας. Αν πραγματικά έχεις μια συγκεκριμένη και σχετική απορία, μη διστάζεις, ρώτα! Το να έχεις απορίες δείχνει ότι προσέχεις, αναλύεις και προσπαθείς την ώρα του μαθήματος.

Πότε να μην ρωτήσεις: όταν δεν έχεις καταλάβει επειδή δεν πρόσεχες ή όταν η άσκηση έχει ήδη ξεκινήσει. Επίσης, αν ήδη ρώτησες και παρόλα αυτά υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνεις με το μυαλό, δώσε στον εαυτό σου μια ευκαιρία να το δοκιμάσεις στην πράξη –μπορεί το σώμα σου να έχει καταλάβει περισσότερα!

 

  1. Παρατήρησε τους συγχορευτές σου.

Όταν περιμένεις τη σειρά σου μην αφαιρείσαι: παρατήρησε ενεργητικά τους συγχορευτές σου. Μπορείς να λύσεις απορίες και να μάθεις πολλά παρατηρώντας πώς χορεύουν οι άλλοι.

 

  1. Μην τα παρατάς στα δύσκολα.

Κάθε χορευτής έχει πράγματα που του ‘βγαίνουν’ πιο εύκολα και άλλα που τον δυσκολεύουν. Μην επαναπαύεσαι σ’ αυτά που κάνεις καλά και μη βρίσκεις δικαιολογίες για να ‘λουφάρεις’ σ’ αυτά που σε δυσκολεύουν. Η επιμονή και οι πολλές επαναλήψεις θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις.

 

Μετά το μάθημα

  1. Πιες νερό!

Με τόσο ιδρώτα και σκληρή δουλειά, ο οργανισμός σου χρειάζεται ενυδάτωση. Το νερό βοηθά επίσης στη διαδικασία ανάκαμψης του οργανισμού μετά την άσκηση.

 

  1. Πάρε το χρόνο σου.

Μετά το μάθημα δώσε στο σώμα σου λίγο χρόνο για να επανέλθει –κάνε λίγες διατάσεις για να χαλαρώσεις τους μύες σου και να επιτρέψεις στον παλμό της καρδιάς σου να επανέλθει σταδιακά.

 

  1. Κάνε ένα ζεστό ντουζ.

Το ζεστό νερό χαλαρώνει τους κουρασμένους μύες, σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα και να νιώσεις πιο ξεκούραστος/η.

 

  1. Αναπλήρωσε την ενέργεια που έχασες.

Φρόντισε μέσα στην επόμενη ώρα να φας ένα ισορροπημένο γεύμα που θα σου προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα βοηθήσει τη διαδικασία ανάκαμψης του οργανισμού.

 

  1. Σκέψου το μάθημα.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς το μάθημα: τι καινούριο έμαθες, τι παρατηρήσεις και διορθώσεις άκουσες, τι πήγε καλά για σένα και τι όχι, τι θα ήθελες να βελτιώσεις ή να προσπαθήσεις την επόμενη φορά. Το να σκέφτεσαι το μάθημα σε στιγμές χαλάρωσης και να βάζεις μικρούς στόχους, θα σε βοηθήσει να είσαι πιο συγκεντρωμένος/η την ώρα του μαθήματος!

 

Συμβουλή: Κράτα σημειώσεις!  Το να κρατάς ένα σύντομο ‘χορευτικό ημερολόγιο’ θα σε βοηθήσει να θυμάσαι περισσότερα πράγματα από το μάθημα, να παρακολουθείς την πρόοδό σου και να δεσμεύεσαι πιο συνειδητά στους στόχους που βάζεις στον εαυτό σου.

 

Γενικά

  1. Φάε σωστά και ξεκουράσου.

Όλοι ξέρουμε ότι η σωστή διατροφή και ο καλός ύπνος μας χαρίζουν υγεία και ευεξία, τόσο σωματική, όσο και πνευματική. Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά και καλά και να τρως σωστά –με λίγες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά και στο πρόγραμμά σου θα δεις μεγάλη διαφορά στην απόδοσή σου στο μάθημα.

 

  1. Συνέπεια!

Και μια τελευταία συμβουλή, αλλά ίσως η πιο σημαντική: Να είσαι συνεπής! Αν αφήνεις να περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στα μαθήματά σου, αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για το σώμα σου και ανασταλτικό για την απόδοσή σου. Αν σου το επιτρέπει το πρόγραμμά σου, είναι καλό να παρακολουθείς τουλάχιστον δύο μαθήματα χορού την εβδομάδα.

 

Αυτές είναι λοιπόν οι δικές μας συμβουλές… Εσύ τι άλλο θα πρόσθετες στη λίστα; Τι σε βοηθάει να κάνεις το καλύτερο μάθημα που μπορείς;