6 βήματα για να προετοιμαστείς για τη νέα χορευτική χρονιά!

6 βήματα για να προετοιμαστείς για τη νέα χορευτική χρονιά!

Παρά τις δυσκολίες, η νέα χορευτική χρονιά είναι προ των πυλών – εσύ έχεις αρχίσει να ετοιμάζεσαι; Η μετάβαση από τους χαλαρούς ρυθμούς των διακοπών στην έντονη καθημερινότητα του φθινοπώρου μπορεί να γίνει πιο ομαλή, ευχάριστη και αποδοτική με λίγα απλά βήματα!

 

Ετοίμασε τα πράγματα σου

Βρες τα κορμάκια, τις φόρμες και τα παπουτσάκια σου, τις κάλτσες, τις γκέτες, τα λαστιχάκια και τα τσιμπιδάκια. Δες τί χρειάζεται ράψιμο, αλλαγή ή ανανέωση στη χορευτική σου γκαρνταρόμπα και μην περιμένεις την τελευταία στιγμή για να το κάνεις!

Φέτος ειδικά χρειάζεται να φροντίσεις και για όσα θα χρειαστείς για να τηρείς τα μέτρα για τον Covid-19 – συμβουλέψου σχετικά τη σχολή σου. Σίγουρα θα χρειαστείς την ατομική σου πετσέτα, το μπουκάλι για νερό και το αντισηπτικό σου.

 

Βάλε στόχους

Όταν έχεις ξεκάθαρους στόχους είναι πιο πιθανό να τους επιτύχεις – πάρε λοιπόν το σημειωματάριο σου και ξεκίνα να γράφεις! Σκέψου τι θέλεις να πετύχεις φέτος. Υπάρχει κάποιο βήμα που θέλεις να τελειοποιήσεις; Κάποια διόρθωση που ακούς διαρκώς από τους δασκάλους σου; Ένα νέο μάθημα που θέλεις να παρακολουθήσεις; Μια παράσταση ή κάποια εξέταση ή οντισιόν στην οποία θέλεις να συμμετέχεις; Σκέψου επίσης την προηγούμενη χορευτική χρονιά και τι θα ήθελες να κρατήσεις από αυτή, αλλά και τι θα ήθελες να αλλάξεις.

Προσπάθησε να βάλεις στόχους που είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί και ρεαλιστικοί. Οι στόχοι που είναι συγκεκριμένοι είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν από τους γενικούς στόχους. Για παράδειγμα, το να πεις ότι ‘θα κάνω τρία μαθήματα μπαλέτου την εβδομάδα’ είναι ένας συγκεκριμένος στόχος, σε αντίθεση με το γενικότερο ‘θα ξεκινήσω μπαλέτο’. Θα σε βοηθήσει επίσης αν φτιάξεις ένα χρονοδιάγραμμα για να παρακολουθήσεις την εξέλιξη και την πρόοδό σου. Φρόντισε οι στόχοι σου να είναι ρεαλιστικοί, ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο σου, αλλά και να σου δίνουν κίνητρο για να δουλέψεις!

 

Κινήσου

Οι διακοπές και η ξεκούραση από το χορό είναι απαραίτητη. Όμως όλοι ξέρουμε ότι μετά από κάθε διάστημα αποχής, η επιστροφή στα μαθήματα είναι επίπονη για το σώμα… Για να το βοηθήσεις, ξεκίνα να κινείσαι! Πήγαινε μια βόλτα, κάνε ποδήλατο, πήγαινε για τρέξιμο, για κολύμπι ή ότι άλλο σου αρέσει.

Πολύ σημαντικές είναι επίσης και οι απλές ασκήσεις διατάσεων που μπορείς να κάνεις μόνη σου στο σπίτι κατά τη διάρκεια των διακοπών. Οι τακτικές διατάσεις θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την ευλυγισία και το εύρος της κίνησης σου, αλλά και θα μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα. Ξεκίνα από σήμερα με λίγες ασκήσεις καθημερινά και θα νιώσεις πολύ καλύτερα όταν επιστρέψεις στη χορευτική σου ρουτίνα!

 

Φρόντισε τη διατροφή σου

Αν προγραμματίσεις το πλάνο της διατροφής σου τώρα που έχεις περισσότερο χρόνο, θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να το ακολουθήσεις όταν το πρόγραμμά σου θα είναι πιο γεμάτο. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σου στο χορό, να σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια και να διατηρήσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα ισχυρό.

Το κλειδί με οποιοδήποτε πλάνο διατροφής είναι η οργάνωση. Αν πηγαίνεις για μάθημα χορού αμέσως μετά τη σχολή, το σχολείο ή τη δουλειά σου, πάρε μαζί σου το μεσημεριανό και τα σνακ σου από το σπίτι. Βάλε σαν βάση στα γεύματα σου τα φρούτα και τα λαχανικά, τους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, την άπαχη πρωτεΐνη και τα καλά λιπαρά, ώστε να έχεις την ενέργεια που θα χρειαστείς για τη μέρα σου.

 

Πάρε το χρόνο σου

Μπορεί να θέλεις να επιστρέψεις στην αίθουσα με την ίδια ενέργεια και ενθουσιασμό που είχες όταν σταμάτησες λίγες εβδομάδες πριν – προσπάθησε όμως να ξεκινήσεις σταδιακά. Άκου το σώμα σου και φρόντισε το με ένα καλό ζέσταμα πριν το μάθημα και μια καλή αποθεραπεία μετά. Πάρε το χρόνο σου και άσε το σώμα σου να θυμηθεί και να χτίσει ξανά την αντοχή, τη δύναμη, την ευλυγισία. Έχεις μπροστά σου μια ολόκληρη χρονιά με μαθήματα, σεμινάρια, πρόβες – δεν θέλεις να εξαντληθείς από την αρχή, για να μπορέσεις να την απολαύσεις!

 

Αναζήτησε την έμπνευση

Δες ταινίες και σειρές χορού, διάβασε ιστορία, βιογραφίες χορευτών και χορογράφων, ψάξε πληροφορίες και βίντεο, ακολούθησε τους αγαπημένους σου χορευτές στο instagram, εκτύπωσε φωτογραφίες και φράσεις που σε εμπνέουν και κόλλησε τες στον τοίχο σου… Όσα περισσότερα μαθαίνεις για την ιστορία αλλά και για το παρόν του χορού, τόσο πιο ολοκληρωμένη γίνεται η χορευτική σου εκπαίδευση!

 

Προετοιμάσου σωστά για να προσφέρεις στον εαυτό σου μια δημιουργική και απολαυστική χορευτική χρονιά… καλή αρχή!