Συμβουλές διατροφής για προστασία από τον καύσωνα

Συμβουλές διατροφής για προστασία από τον καύσωνα
γράφει η Φανή Αθανασίου

 

Η άνοδος της θερμοκρασίας επιφέρει αλλαγές τόσο στη διάθεσή μας όσο και στη διατροφή μας. Ένα πολύ ζεστό περιβάλλον οδηγεί σε αύξηση των καύσεων, απώλειες υγρών, υπερλειτουργία του σώματος για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας και αυξημένες απώλειες σε υγρά από το δέρμα και την αναπνοή. Ας δούμε λοιπόν, κάποια απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το σώμα μας κατά τη διάρκεια του καύσωνα!

 

Τι αλλάζει στο σώμα

Όσο πιο θερμό και υγρό είναι το κλίμα, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι απώλειες. Εμφανίζεται το αίσθημα της δίψας ως ένδειξη ότι πρέπει να καταναλώσετε υγρά για να ισοσταθμιστούν οι απώλειες ώστε να μην εμφανιστεί αφυδάτωση. Στην περίπτωση σωματικής άσκηση οι απώλειες είναι ακόμα μεγαλύτερες. Τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης είναι πονοκέφαλος, κούραση, ζαλάδα, πτώση της πνευματικής λειτουργίας.

 

Ακούστε τη δίψα σας

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασίας ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται περίπου 9-13 ποτήρια υγρών την ημέρα. Από αυτήν την ποσότητα, περίπου το 80% προέρχεται από το νερό και άλλα ροφήματα και το υπόλοιπο 20% από στερεά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι. Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε υγρά. Οι απαιτήσεις αυτές εξαρτώνται από το κάθε σώμα και από το αίσθημα της δίψας, το οποίο είναι σημαντικό να μην το αγνοούμε. Μπορεί για παράδειγμα να χρειαστείτε από 1 ποτήρι έως 1 λίτρο νερό ή και παραπάνω, ιδιαίτερα εάν γυμνάζεστε.

Στην περίπτωση της σωματικής άσκησης έχουμε αρκετές απώλειες και σε ηλεκτρολύτες από το δέρμα. Έτσι, αντί για σκέτο νερό, καλή ιδέα θα ήταν να καταναλώσετε και ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες ή κάποιο συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών για αναπλήρωση.

 

Καταναλώστε ελαφριά γεύματα

Σε περίοδο αυξημένης θερμοκρασίας η πέψη αποτελεί δευτερεύουσας σημασίας διαδικασία για το σώμα. Έτσι, είναι σημαντικό να απαλλάξετε το σώμα σας από ‘μεγάλο φόρτο εργασίας’ καταναλώνοντας ελαφριά γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά, ζάχαρη και μέτρια σε πρωτεΐνη, ιδιαίτερα αν έχετε σκοπό να κάνετε κάποια μέτρια σωματική άσκηση . Έτσι ένα μεσημεριανό γεύμα θα μπορούσε να αποτελείται από ζυμαρικά, ριζότο, λαχανικά όπως τα φασολάκια, ο αρακάς, οι αγκινάρες με λίγο ελαιόλαδο, ψάρια και φιλέτο κοτόπουλο κατά προτίμηση ψητά, φούρνου ή βραστά. Συνοδευτικά μπορείτε να προσθέσετε σαλάτα με λαχανικά εποχής. Τέλος το βραδινό γεύμα μπορεί να έχει ως βάση τα λαχανικά, ψητά ή ωμά μαζί με καλαμπόκι, κρουτόν ή παξιμάδια και τυρί ή κρέμα τυριού χαμηλών λιπαρών ή κοτόπουλο ή ψάρι, ή και μια δροσιστική φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών καταναλώνετε, τόσο περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά θα προσλάβετε. Επιπλέον, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε νερό, μπορείτε να υπολογίσετε ότι προσλαμβάνετε περίπου 1 ποτήρι νερό από μόλις 2 φρούτα. Εντάξετε τα στην καθημερινότητά σας ως σνακ, ως συνοδευτικά στο φαγητό σας ή ακόμα και ως ελαφρύ γεύμα.

 

Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας! Δεν χρειάζεται να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας οποιαδήποτε αλλαγή που δεν σας εκφράζει, δεν σας ευχαριστεί και δεν επιθυμείτε να την τηρήσετε μακροπρόθεσμα, γιατί έτσι η όποια προσπάθεια θα πάει χαμένη. Η συνήθεια είναι δεύτερη φύση και πολύ συχνά, αν όχι πάντα, μας προδίδει.

 

Η Φανή Αθανασίου είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Τα τελευταία 3 χρόνια, παρακολουθεί μαθήματα χορού στο ΚΙΝΟΥΜΕ.